حقوق چیست ؟
حقوق در نظامهای حقوقی ملی به روشهای مختلفی ایجاد میشود؛ از راه وضع یا نسخ قانون (قانونگذاری) توسط قوهٔ مقننه، از طریق صدور آییننامهها و بخشنامههای دولتی در قوهٔ مجریه، و تصمیمات قضایی الزامآور در قوهٔ قضائیه (که این روش آخر در نظامهای کامن لا اهمیت بیشتری دارد). اشخاص خصوصی هم میتوانند قراردادهای الزامآور قانونی را میان خود ایجاد کنند و در برخی وضعیتها با توافق یکدیگر سیستمهای میانجیگری را جایگزین فرایند معمول دادگستری کنند. قانون اساسی نقش انکارناپذیری در شکلگیری و ساماندهی هر کشور دارد و نظام حقوقی نیز به نوبه خود شکلدهندهٔ سیاست، اقتصاد و جامعه است و روابط میان افراد را هدایت میکند.
سامانههای حقوقی گوناگونی در کشورهای جهان وجود دارد اما بیشتر آنها در یک راستا هستند و بهطور کلی به چهار دسته بهنامهای قانون مدنی، کامن لا، عرفی و نوشته تقسیم میشوند.
شاخههای دانش حقوق
علم حقوق را از لحاظ رابطه به دو دستهٔ خصوصی و عمومی تقسیمبندی میکنند. حقوق خصوصی حاکم بر روابط افراد با یکدیگر است و حقوق عمومی به «تنظیم روابط دولت با افراد جامعه و بالعکس در سطوح کلان و با هدف تأمین نظم و امنیت عمومی میپردازد».
حقوق مدنی شعبهٔ اصلی حقوق خصوصی است. حقوق تجارت، حقوق خانواده و حقوق مالکیت فکری از شعب دیگر حقوق خصوصی محسوب میشوند.
از تقسیمات حقوقی تازه میتوان به حقوق بیمار، حقوق معادن و حقوق فلزات نیز اشارهٔ خاص نمود.
حقوق عمومی شامل قواعدی است که بر روابط دولت و مردم حکومت میکند و همچنین سازمانهای دولتی را نظم میبخشد.حقوق اساسی و حقوق اداری دو شعبهٔ اصلی حقوق عمومی هستند. حقوق جزا هرچند به لحاظ فنی بخشی از حقوق عمومی است اما معمولاً به عنوان یک رشتهٔ جداگانه در نظر گرفته میشود.
در این بین برخی از رشتههای تازه و البته تخصصی همچون حقوق محیط زیست، حقوق تجارت بینالملل، حقوق بیمار، حقوق رسانه، حقوق فلزات، حقوق بیمه، حقوق ترابری، حقوق سردفتری، حقوق ارتباطات، حقوق اقتصادی، حقوق خانواده، حقوق بشر، حقوق بیمار، حقوق کار و… به وجود آمدهاند.
از جهت قلمرو اجرایی
علم حقوق به لحاظ قلمرو اجرا به دو گروه حقوق داخلی و حقوق بینالملل تقسیم میشود. حقوق داخلی مجموعه قواعدی است که بر دولت معین حکومت میکند، و در آن از روابطی گفتگو میشود که هیچ عامل خارجی درآنها نیست. به عنوان مثال، اگر دو ایرانی مالی را که در ایران واقع است مورد معامله قرار دهند، حقوق داخلی ایران بر رابطهٔ آنان حاکم است. حقوق بینالملل به مجموع قواعد و اصولی که دولتها در روابط خود با یکدیگر از آن استفاده میکنند گفته میشود.
گرایشهای تحصیلی
برخی از گرایشهای تحصیلی رشتهٔ حقوق در مقطع کارشناسی ارشد در ایران عبارتاند از:
۱_حقوق خصوصی
۲_حقوق جزا و جرمشناسی
۳_حقوق بینالملل
۴_حقوق عمومی
۵_حقوق بشر
۶_حقوق مالکیت فکری
۷_حقوق محیط زیست
۸_حقوق اقتصادی
۹_ حقوق تجارت بینالملل
۱۰_معارف اسلامی و حقوق
۱۱_ حقوق ارتباطات
۱۲_ حقوق تجاری اقتصادی بینالمللی
۱۳_ حقوق سر دفتری
۱۴_ حقوق ثبت اسناد و املاک
۱۵_ حقوق اسناد و قراردادهای تجاری
۱۶_ حقوق حمل و نقل
۱۷_ فقه و حقوق خصوصی
۱۸_ حقوق کیفری اطفال و نوجوانان
۱۹_ مدیریت اصلاح و کیفرهای قضایی
۲۰_ فقه و حقوق جزا
۲۱_ مدیریت نظارت و بازرسی
۲۲_ مدیریت دادگستری
۲۳_ حقوق دادرسی اداری
۲۴_ حقوق خانواده[۹]
۲۵_ حقوق شرکتهای تجاری
۲۶_ فقه و حقوق اقتصادی
۲۷_ حقوق نفت و گاز
۲۸_ حقوق مالی _ اقتصادی
۲۹_ حقوق تجارت الکترونیکی
۳۰_ مدیریت ثبت اسناد و املاک
دیدگاهتان را بنویسید